Hoe doe je dat gelukkig zijn?

Wat is gelukkig zijn? Wikipedia omschrijft geluk als tevreden zijn met je levensomstandigheden waarbij er positieve emoties zijn zoals: vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid. Ook wordt het tegenovergestelde benoemd: ongelukkig zijn. Dan heb je een ontevreden gevoel wat gepaard gaat met depressie, overspannenheid, woede of verdriet.

Gelukkig zijn wil iedereen maar dat zijn we helaas niet altijd. Is geluk maakbaar? Is geluk iets wat je overkomt, is het genetisch bepaald of ben je afhankelijk van de ander om je gelukkig te voelen?

Allereerst is geluk nogal persoonlijk, want hoe jij geluk ervaart, zegt nauwelijks iets over hoe iemand anders dat ervaart. Er zijn mensen die worden gelukkig van reizen en anderen juist van thuis blijven en er zijn ook mensen die worden gelukkig van knuffelen en weer andere hebben de voorkeur voor een goed gesprek. Weer anderen worden gelukkig van lezen of liggen in een hangmat, anderen weer van iets maken of iets doen.

De maakbaarheid van geluk

Als de betekenis van geluk voor ieder mens persoonlijk is, kun je gelukkig zijn dan regisseren en op afroep bestellen? Afgelopen jaren zijn hierover de nodige boeken verschenen. Volgens psycholoog Dan Gilbert van Stanford University is geluk maakbaar. In het boek ‘Stumbling on Happiness’ beargumenteert hij dat levensgeluk iets is wat we zelf maken. Leo Bormans heeft in zijn boek ‘GELUK’ maar liefst 100 experts gevraagd naar hun visie op geluk. Zijn boek beschrijft de vijf basisprincipes van geluk en veertien essentiële richtlijnen om te volgen. Ook is er het boek van geluksprofessor Patrick van Hees met de intrigerende naam ‘D.O.M.’ (Doelen, Oplaadpunten en Mensen). En gelukspsycholoog Sonja Lyubomirsky schreef het boek ‘De maakbaarheid van het geluk’. Op basis van onderzoek concludeert zij dat bijna de helft van je geluk wordt bepaald door het systeem waaruit je voortkomt, 5% door het hebben van voldoende geld en middelen en het restant van 45% is het maakbare deel van geluk.

Wat draagt bij aan gelukkig zijn?

Het zal je niet verbazen dat de bovenstaande greep uit geluksprofessoren en psychologen een aantal dezelfde factoren benoemen die bijdragen aan het zo belangrijke geluksgevoel. Wat zijn deze belangrijkste factoren om gelukkig te worden en om dit te blijven?

Factor 1:

DOELEN HEBBEN! Mensen die doelen hebben zijn aanmerkelijk gelukkiger dan mensen die geen idee hebben waar ze naar toe willen. Het idee dat er ergens iets in de agenda staat en belangrijk is geeft mensen richting. Ze hebben het gevoel ergens naar toe te werken, ergens aan te bouwen. Wat daarbij helpt is het hebben van positieve gedachten over het bereiken van doelen. Het idee hebben dat het wel gaat lukken zorgt er voor dat mensen gemotiveerd zijn om er energie in te steken.

Factor 2:

DANKBAAR ZIJN voor wat je hebt, dit leidt tot een dagelijks geluksgevoel. Afgunst en jaloezie wordt wel gezien als vijand nummer één van geluk. Mensen die zich voortdurend vergelijken met anderen (succesvoller, rijker zijn, nog mooier, meer hebben van, talentvoller zijn, enzovoort) hebben gevoelens die weinig met geluk te maken hebben. Concentreer je op wat je hebt in plaats op wat anderen hebben.

Factor 3:

SOCIALE CONTACTEN. Mensen zijn sociale wezens. We zijn gelukkiger als we verbonden zijn met anderen en ons betrokken voelen. Samen lachen, samen huilen. Meer verbinding maken van mens tot mens is het beste voornemen dat we kunnen maken. Zo blijken neerslachtige of depressieve mensen de neiging te hebben om zich af te keren van anderen, sociaal afstandelijk te worden en daardoor soms zelfs geïsoleerd raken. Een cirkel die mensen heel ongelukkig laat voelen. Het is dus van belang om duurzame stabiele sociale relaties op te bouwen, te onderhouden en te ontwikkelen. Een ander helpen of geholpen worden geeft een goed gevoel en maakt mensen gelukkiger. Verder worden er nog wat thema’s benoemd die betrekking hebben op je gedachten, je taalgebruik en welke rol die spelen in het realiseren van gevoelens als geluk. Zo kun je leren om je brein te beïnvloeden om meer gelukkige gedachten te construeren, noem het ‘mental fitness’ en dat wordt onder meer weer gestimuleerd door te bewegen. Hoe meer een mens positief denkt en beweegt, hoe gelukkiger hij of zij zich voelt.

Genoeg te doen dus!

Tenminste als je aan je geluk wilt werken. Hoe te beginnen? Iedere dag even stilstaan bij wat je hebt en daar dankbaar voor zijn. Zo vaak mogelijk samen met je partner en/of kinderen dineren en elkaar dan echt even spreken. Eens wat vaker met vrienden of familie een hapje eten, drankje drinken of andere leuke dingen doen. Regelmatig stilstaan bij wat je wilt bereiken en daar anderen bij betrekken. Zomaar wat tips die je met kleine stapjes helpen naar meer geluk.

Veel geluk!

Ik ben effectiever gaan denken en doen

'Naast het feit dat de trainingsdagen bij Innerland echt cadeautjes zijn voor jezelf, heeft Innerland mij bewuster gemaakt van hoe ik denk en doe, én hoe ik zelf kan veranderen.'

Dirk TuipOnline marketeer Searchuser en CEO FacilityApps

Innerland raakt het hart

'De naam Innerland wordt meer dan waargemaakt: het is een ware ontdekkingsreis door mijn eigen innerlijk geweest. Een opleiding die werkelijk raakt. In het hart.'

Inge Drost Senior adviseur, Gooiconsult Groep

Theorie toegepast in de praktijk

'De training ging veel verder dan het aanreiken van de theorie. Hierdoor heb ik echt mooie stappen kunnen zetten in mijn ontwikkeling.'

Bernard WijtmansSales Executive Benelux, Anaplan

Trainingen voor blijvende gedragsverandering

'De training en coaching is persoonlijk, rechtstreeks en confronterend. Door een vertrouwelijke sfeer is er veel diepgang. Iedereen gaat ‘met z’n billen bloot’.'

Bram Duits Sr. Management Consultant, Berendsen & Partners

Inspiratie

Inspiratievideo

Het Innerland Huis