Praktische Psychologie in 8 dagen

De 8-daagse training waarin 4 belangrijke psychologische stromingen samenkomen.

Wil je meer inzicht in praktische psychologie en hoe gedrag en communicatie werkt? En wil je deze kennis en inzichten benutten om zelf effectiever te worden in het contact met anderen? Wil je bijvoorbeeld beter worden in adviseren, relaties, beïnvloeden, verbinden, communicatie, samenwerken, begeleiden, coachen en/of leidinggeven? Dan geeft deze training je veel inzichten en handvatten!

In deze training staan deze vier belangrijke psychologische stromingen centraal:

 • NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)
 • TA (Transactionele Analyse)
 • Systemisch Werken (Familie- en organisatieopstellingen?
 • Persoonlijkheidsstructuren

Aan de hand van oefeningen, modellen en inzichten vanuit deze vier psychologische stromingen krijg je meer inzicht in je eigen gedrag en dat van anderen, en zet je stappen op het gebied van effectieve en professionele communicatie.

Ook maken we in deze training gebruik van De Doorbraakmethode, een effectieve en unieke methode gericht op jezelf van binnenuit versterken met als resultaat blijvende groei.

Voor wie

Voor wie is deze training

De training is geschikt voor iedereen die wil leren over praktische psychologie, bereid is om eigen gedrag en patronen te onderzoeken, en stappen wil zetten op het gebied van effectieve en professionele communicatie.

Aanvangsniveau

Voor deze training is geen vooropleiding nodig. De training is geschikt voor iedereen die interesse heeft in persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Groepsgrootte

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20. Vanaf circa 14 deelnemers wordt de training verzorgd door 2 trainers zodat er voldoende persoonlijke aandacht is.

Wat bereik je met dit programma

Wat bereik je met deze training

De training helpt je in zowel privésituaties alsook ook in je werk in het contact met anderen. Je zet met deze training grote stappen op het gebied van effectieve en professionele communicatie.
De training helpt je bijvoorbeeld als professional, coach, begeleider, leidinggevende, projectleider, adviseur, expert, of ondernemer om nog beter te worden in je coachende, verbindende, richtinggevende, adviserende en/of ondersteunende rol. Het helpt je ook om je communicatie- & begeleidingstoolkit uit te breiden met bruikbare inzichten, modellen en interventies.

Opzet, Onderwerpen en aanpak

Opzet Programma

De opleiding duurt 8 dagen en bestaat uit 4 blokken van 2 aaneengesloten dagen (van 9.30-17.00 uur) en die telkens om de circa 5 weken plaatsvinden (in de zomervakantie 8 weken). We sluiten het programma op dag 8 af met een diner en eindigen rond 20.00 uur.

Ieder blok staat één van de vier psychologische stromingen centraal. Belangrijke onderwerpen die aan bod komen per psychologische stroming:

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)

Met NLP ga je aan de slag met je zintuigen, gedachten en gevoelens en het beïnvloeden hiervan. Door NLP leer je ervaringen en gebeurtenissen op een andere manier te bekijken. Daardoor ga je er ook anders mee om en krijg je een structureel andere, effectievere kijk op dingen. Je gaat anders luisteren en communiceren, en de gevolgen daarvan zijn positief en direct merkbaar.

Belangrijke onderwerpen die aan bod komen:

 • De basis van NLP en het NLP-werkmodel (huidige en gewenste situatie, hindernissen en hulpbronnen)
 • Sleutels tot succesvolle communicatie (o.a.: rapport, oogpatronen, waarneemposities)
 • De kracht van taal (o.a.: vooronderstellingen, taalpatronen, Miltonmodel)
 • Je gedachten en het veranderen van overtuigingen
 • Herkaderen (omdenken)
 • Ankeren (associatie creëren)

TA (Transactionele Analyse)

TA gaat ervan uit dat mensen in de vroege levensjaren al ‘besluiten’ nemen over hoe ze reageren in bepaalde situaties. Hieruit ontstaan patronen waar mensen naar handelen en (onbewust) hun leven naar inrichten. Inzicht hierin maakt dat je kunt kiezen voor scriptmatig gedrag of ander, meer effectief gedrag. Het maakt de weg vrij te kiezen voor het loslaten van de automatische reacties en biedt een opening naar persoonlijke groei.

Belangrijke onderwerpen die aan bod komen:

 • Het model van ego-toestanden
 • Aard, oorsprong en werking van het levensscript
 • Wat is je levensscript en hoe kan inzicht hierin je helpen in je ontwikkeling?
 • Levensposities (OK-kwadrant)
 • Miniscript en drivers
 • TA-contract (o.a. het relatiecontract)
 • Miskenning
 • Spel en spelanalyse (waaronder de dramadriehoek en winnaarsdriehoek)

Systemisch Werken (Familie- en Organisatieopstellingen)

Systemisch Werken gaat uit van de invloed van het grotere geheel waar je als mens deel van uitmaakt (gezin, organisatie). Dit grotere geheel bepaalt in grote mate je gedrag, je zelfbeeld en overtuigingen.
Systemisch werken biedt je inzicht in je eigen rol en die van anderen binnen een systeem en helpt je om beperkende overtuigingen los te laten en effectiever gedrag te ontwikkelen en nieuwe, eigen keuzes te maken.

Belangrijke onderwerpen die aan bod komen:

 • De basisbeginselen van Systemisch Werken
 • De vijf uitgangspunten van familie- en organisatiesystemen (Bert Hellinger)
 • De natuurlijke wetten die systemen sturen
 • De kracht van opstellingen ervaren
 • Inzicht in loyaliteitsconflicten en loskomen van verstrikkingen en werken aan een gezond systeem.
 • In welke systemen functioneer jij en wat is de invloed van systemen op jouw functioneren en leven? Hoe kan inzicht hierin je helpen in je persoonlijke ontwikkeling?
 • Genogram maken en onderzoek naar je systeem
 • Vormen van familie- en organisatieopstellingen

Kennismakingsgesprek/intake

De training start desgewenst met een kennismakingsgesprek/intake. Dat kan telefonisch of bij ons op kantoor. In dit gesprek krijg je een beeld van hoe de training zal bijdragen aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling en het realiseren van je doelen.

Intervisie

Tussen de 4 blokken vindt er een intervisiebijeenkomst plaats. In deze intervisiebijeenkomsten ga je samen met de andere deelnemers doelgericht aan de slag met oefenen en het bespreken van ingebrachte praktijksituaties. De ervaring heeft geleerd dat deelnemers de intervisie als leuk, inspirerend en waardevol ervaren en dat het helpt om het geleerde in de praktijk toe te passen.

Studiebelasting

Naast de trainingsdagen is er geen extra studiebelasting. Indien gewenst kunnen we je boekentips geven die betrekking hebben op de behandelde onderwerpen.

Studiemateriaal

Studiemateriaal

Op de eerste dag van het programma krijg je het werkboek uitgereikt. Je hoeft geen extra studiemateriaal aan te schaffen.

Certificaat

Certificering

Na afronding van de training ontvang je het Praktische Psychologie in 8 dagen certificaat.

Waar en wanneer

locatie

Landgoed Duin en Bosch
Oude Parklaan 111
Castricum

Kijk op www.innerland.nl/training-agenda voor de mogelijke data waarop je kan starten met de opleiding.

prijs

Deelnamekosten

Wij bieden je deze 8-daagse training aan voor € 2.800,- (excl. 21% btw).

Dit bedrag is inclusief intakegesprek, werkboek en deelnemersmaterialen en arrangementskosten (8 maal lunchbuffet, 1 diner, zaalkosten, thee en koffie).

Je kunt, als je wilt, ook een tussenovernachting in een hotel boeken zodat je in alle rust kan deelnemen aan de training. Na aanmelding geven we je nog een aantal suggesties van nabijgelegen hotels waar we goede ervaringen mee hebben.

Opleidingsbudget werkgever

Veel organisaties hebben een opleidingsbudget waarmee medewerkers zich kunnen ontwikkelen en kunnen doorgroeien. Je kunt navragen wat de mogelijkheden zijn binnen jouw organisatie. Voor een werkgever valt deze investering onder personeelskosten en is daarom aftrekbaar. Vraag een voorstel aan voor je werkgever via het formulier op onze site: www.innerland.nl/stel-een-vraag.

Trainer

Trainer(s)

Een ervaren trainer begeleidt het programma waarbij jouw leerbehoefte centraal staat. Je trainer is een expert, maar bovenal je persoonlijke coach. Voor meer informatie over de trainers zie www.innerland.nl/ons-team. Deze training wordt uitgevoerd door Tom Twisk, Annemiek Streng, Michel Jonker en/of Tessa Hooijboer.

GEINTERESSEERD?

Schrijf je in voor deze training of neem een optie via onze site: www.innerland.nl. Wil je weten of deze opleiding aansluit bij je behoefte of wil je daarover in gesprek met één van onze trainers? Bel dan 0800 – 999 79 99 of stuur een e-mail naar team@innerland.nl.

De 7 beloftes van INNERLAND

 1. Persoonlijke en professionele groei. Wij helpen je om blijvend effectiever te gaan denken en doen en stappen te zetten in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Geen trucs of tijdelijke oplossingen.
 2. Ervaren, leren en groeien staat centraal. In een Innerland-training ga je aan de slag met wat je wilt leren. Op basis van oefeningen doe je nieuwe (zelf)inzichten op en kun je nieuwe besluiten maken. Daarna volgt een toelichting vanuit praktische psychologie. Je gaat ervaringsgericht leren.
 3. Focus op ontwikkeldoelen. Op welk gebied wil jij je meer ontwikkelen? Waar wil jij meer inzicht in? In een Innerland-training focussen we ons continu op het bereiken van jouw ontwikkeldoelen. Geen standaard trainingsprogramma’s dus.
 4. Inzicht in praktische psychologie. In Innerland-trainingen gebruiken we het beste uit deze vier belangrijke psychologische stromingen: Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), Transactionele Analyse (TA), Systemisch Werken (Organisatie- en Familieopstellingen) en Persoonlijkheidsstructuren.
  Ook maken we gebruik van De Doorbraakmethode, een effectieve en unieke methode gericht op jezelf van binnenuit versterken met als resultaat blijvende groei.
 5. Helder, toepasbaar en inspirerend. Wij hanteren een beproefde en energieke aanpak die goed aansluit bij de dagelijkse praktijk. Niet zweverig dus.
 6. Veilig en ontspannen. Innerland-trainers creëren een setting waarin je jezelf toestaat naar jezelf te kijken, nieuwe ervaringen op te doen, te zeggen wat je werkelijk vindt en plezier te hebben. Mogelijk gevoelige onderwerpen worden op een open en respectvolle wijze bespreekbaar gemaakt.
 7. Voordelen voor werkgevers. Veel organisaties kiezen ervoor om hun medewerkers door Innerland te laten trainen. Innerland-trainingen dragen bij aan effectiever samenwerken, leidinggeven, coachen, communiceren, en draagvlak krijgen, en leiden tot meer openheid, zelfinzicht en bewustwording, onderlinge verbondenheid, effectiviteit én werkplezier.

Geïnteresseerd?

Heb je interesse in dit programma, dan kun je kiezen uit de volgende opties:


Open brochure aanvraag

Wij respecteren jouw privacy en zullen je e-mailadres uitsluitend gebruiken voor het toezenden van onze mail.

Een moment geduld aub.

Ik ben effectiever gaan denken en doen

'Naast het feit dat de trainingsdagen bij Innerland echt cadeautjes zijn voor jezelf, heeft Innerland mij bewuster gemaakt van hoe ik denk en doe, én hoe ik zelf kan veranderen.'

Dirk TuipOnline marketeer Searchuser en CEO FacilityApps

Innerland raakt het hart

'De naam Innerland wordt meer dan waargemaakt: het is een ware ontdekkingsreis door mijn eigen innerlijk geweest. Een opleiding die werkelijk raakt. In het hart.'

Inge Drost Senior adviseur, Gooiconsult Groep

Theorie toegepast in de praktijk

'De training ging veel verder dan het aanreiken van de theorie. Hierdoor heb ik echt mooie stappen kunnen zetten in mijn ontwikkeling.'

Bernard WijtmansSales Executive Benelux, Anaplan

Trainingen voor blijvende gedragsverandering

'De training en coaching is persoonlijk, rechtstreeks en confronterend. Door een vertrouwelijke sfeer is er veel diepgang. Iedereen gaat ‘met z’n billen bloot’.'

Bram Duits Sr. Management Consultant, Berendsen & Partners

Inspiratie

Inspiratievideo

Het Innerland Huis