Opleiding NLP, TA, Persoonlijkheidsstructuren en Systemisch Werken (Familie- en organisatieopstellingen)

De 2-jarige opleiding waar 4 belangrijke psychologische stromingen samenkomen.

Deze opleiding brengt je verder door meer inzicht in jezelf en anderen. Hoe werkt het nu met en tussen mensen? Hoe werkt communicatie en kun je jezelf ontwikkelen op het gebied van: adviseren, relaties, beïnvloeden, verbinden, samenwerken, begeleiden, coachen, leidinggeven en misschien ook wel op het gebied van opvoeden? Hoe kun je meer uit jezelf halen? Hoe werkt gedragsverandering en kun je van nog meer betekenis zijn in het ontwikkelproces van anderen? Dat zijn vragen die centraal staan in deze 2-jarige opleiding.

In deze opleiding maken we gebruik van het beste van de volgende vier psychologische stromingen: Neurolinguïstisch Programmeren (NLP), Transactionele Analyse (TA), Persoonlijkheidsstructuren (PS) en Systemisch Werken (SW) (familie- en organisatieopstellingen), met allen een eigen visie op gedragsverandering en bijdrage aan je persoonlijke ontwikkeling, en waarvan je de inzichten en modellen leert benutten in het contact met anderen.

Neurolinguïstisch Programmeren (NLP)

Met NLP ga je aan de slag met je zintuigen, gedachten en gevoelens en het beïnvloeden hiervan. Door NLP leer je ervaringen en gebeurtenissen op een andere manier te bekijken. Daardoor ga je er ook anders mee om en krijg je een structureel andere, effectievere kijk op dingen. Je gaat anders luisteren en communiceren, en de gevolgen daarvan zijn positief en direct merkbaar.

Transactionele Analyse (TA)

TA gaat ervan uit dat mensen in de vroege levensjaren al ‘besluiten’ nemen over hoe ze reageren in bepaalde situaties. Hieruit ontstaan patronen waar mensen naar handelen en (onbewust) hun leven naar inrichten. Inzicht hierin maakt dat je kunt kiezen voor scriptmatig gedrag of ander, meer effectief gedrag. Het maakt de weg vrij te kiezen voor het loslaten van de automatische reacties en biedt een opening naar persoonlijke groei.

Persoonlijkheidsstructuren (PS)

De persoonlijkheidsstructuren zoals Piet Weisfelt deze beschrijft in het boek ‘Op weg naar gezondheid’ geven je een diepgaand inzicht in de verschillende persoonlijkheidsstructuren, de ‘gezonde’ en ‘ongezonde’ vormen hiervan, en de bijbehorende gedragspatronen en interventiemogelijkheden. Het geeft je ook inzicht in je eigen persoonlijkheidsstructuur en biedt je handvatten voor je eigen ontwikkeling, het coachen van anderen, het leidinggeven aan anderen en het communiceren met anderen.

Systemisch Werken (SW)

Systemisch werken gaat uit van de invloed van het grotere geheel waar je als mens deel van uitmaakt (gezin, organisatie). Dit grotere geheel bepaalt in grote mate je gedrag, je zelfbeeld en overtuigingen.
Systemisch werken biedt je inzicht in je eigen rol en die van anderen binnen een systeem en helpt je om beperkende overtuigingen los te laten en effectiever gedrag te ontwikkelen en nieuwe, eigen keuzes te maken.

Voor wie

Doelgroep

De opleiding is geschikt voor mensen die interesse hebben in toepasbare psychologie, die diepgaand inzicht willen in zichzelf en anderen, en meer uit zichzelf willen halen.
De opleiding helpt mensen in werksituaties (zoals coaches, begeleiders, leidinggevenden, projectleiders, programmamanagers, (beleids)adviseurs, experts en ondernemers) om nog beter te worden in hun coachende, verbindende, richtinggevende en/of adviserende rol en hun communicatie- & begeleidingstoolkit uit te breiden met bruikbare inzichten, modellen en oefeningen.
De opleiding geeft je ook een goede basis voor de rol van coach, ook als je nog geen ervaring hebt of startend bent in deze rol.

Aanvangsniveau

Voor deze opleiding zijn geen vooropleidingen nodig. De opleiding is geschikt voor iedereen die interesse heeft in persoonlijke ontwikkeling en praktische psychologie.

Wat bereik je met dit programma

Resultaat

In de opleiding ligt de focus op het verkrijgen van diepgaand zelfinzicht en persoonlijke ontwikkeling, op professionele en effectieve communicatie, en het verder brengen van anderen in hun ontwikkeling. Hierbij gebruiken we het beste van eerdergenoemde psychologische stromingen.

Opzet, Onderwerpen en aanpak

Programma

De opleiding duurt 2 jaar. Beide jaren bestaan uit 7 blokken van 2 aaneengesloten dagen (van 9.30-17.00 uur) die telkens om de circa 6 weken plaatsvinden (in de zomervakantie 9 weken). In totaal bestaat ieder jaar uit 14 lesdagen en de gehele opleiding uit 28 lesdagen.

Belangrijke onderwerpen die aan bod komen:

Neurolinguïstisch programmeren (NLP)

 • De basis van NLP en het NLP werkmodel (huidige en gewenste situatie, hindernissen en hulpbronnen)
 • Sleutels tot succesvolle communicatie (o.a.: rapport, oogpatronen, waarneemposities)
 • De kracht van taal (o.a.: vooronderstellingen, taalpatronen, Miltonmodel)
 • Je gedachten en het veranderen van overtuigingen
 • Ankeren
 • Herkaderen

Transactionele Analyse (TA)

 • Het model van ego-toestanden
 • Aard, oorsprong en werking van het levensscript
 • Wat is je levensscript en hoe kan inzicht hierin je helpen in je ontwikkeling?
 • Levensposities (OK-kwadrant)
 • Miniscript en drivers
 • TA-contract (o.a. het relatiecontract)
 • Miskenning
 • Spel en spelanalyse (waaronder de dramadriehoek)

Persoonlijkheidsstructuren (PS)

 • Het herkennen van de verschillende persoonlijkheidsstructuren
 • ‘Gezonde’ en ‘ongezonde’ vormen van persoonlijkheidsstructuren
 • Welke persoonlijkheidsstructuur heb je zelf en hoe kan inzicht hierin je helpen in je ontwikkeling?
 • Effectief communiceren met, het effectief begeleiden van en leidinggeven aan mensen met verschillende persoonlijkheidsstructuren

Systemisch Werken (SW)

 • De basisbeginselen van Systemisch Werken
 • De basiselementen van een systeem: feiten, energie en ordening
 • Natuurlijke systeemwetten
 • Loyaliteit, verstrikking en stroming
 • In welke systemen functioneer jij en wat is de invloed van systemen op jouw functioneren en leven? Hoe kan inzicht hierin je helpen in je persoonlijke ontwikkeling?
 • Genogram maken en onderzoek naar je systeem
 • Vormen van familie- en organisatieopstellingen

Kennismakingsgesprek/intake
Het programma start met een kennismakingsgesprek/intake. Dat kan telefonisch of bij ons op kantoor. In dit gesprek krijg je een beeld van hoe de opleiding zal bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling en het realiseren van je doelen.

Intervisie
Tussen de 7 blokken van een jaar vindt er telkens een intervisiebijeenkomst plaats. In deze intervisiebijeenkomsten ga je samen met de andere deelnemers doelgericht aan de slag met oefenen en het bespreken van ingebrachte praktijksituaties. De ervaring heeft geleerd dat deelnemers de intervisie als leuk, inspirerend en waardevol ervaren en dat het helpt om het geleerde in de praktijk toe te passen.

Overnachten
Het is mogelijk op of dichtbij de locatie te overnachten, zie ‘prijs’.

Studiemateriaal

Studiemateriaal

Op de eerste dag van de opleiding krijg je het werkboek uitgereikt voor jaar 1 (en aan het begin van jaar 2 ontvang je het werkboek voor jaar 2). Onderstaande literatuur wordt aanbevolen. Je kunt wachten met aanschaffen na de toelichting in blok 1.

Neurolinguïstisch Programmeren (NLP)

 • NLP Gids voor optimaal functioneren – Joseph O’Connor, John Seymour

Transactionele Analyse/TA

 • Transactionele Analyse, Het Handboek – Ian Stewart & Vann Joines
 • Mens erger je niet – Eric Berne
 • Het drama van het begaafde kind – Alice Miller

Persoonlijkheidsstructuren (PS)

 • Op weg naar gezondheid – Piet Weisfelt

Systemisch Werken (SW)

 • De verborgen dynamiek van familiebanden – Bert Hellinger
 • Het succes van organisatieopstellingen – Bert Hellinger

Certificering

Certificering

Na jaar 1 ontvang je ook het NLP Practitionar certificaat. Na afronding van de 2-jarige opleiding ontvang je het NLP Master Practitioner certificaat en het Innerland Master certificaat.

Waar en wanneer

Locatie

De Vijverzaal
Landgoed Duin en Bosch
Oude Parklaan 111
Castricum

Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum
Woudenbergseweg 54
Zeist

Het is mogelijk op of dichtbij de locatie te overnachten, zie ‘prijs’.

Data

 • 21 januari 2022 , CASTRICUM (1e JAAR) (Lees meer, Optie, Inschrijven)Blok 1: 21 en 22 januari 2022
  Blok 2: 6 en 7 maart 2022
  Blok 3: 15 en 16 april 2022
  Blok 4: 29 en 30 mei 2022
  Blok 5: 3 en 4 juli 2022
  Blok 6: 2 en 3 september 2022
  Blok 7: 16 en 17 oktober 2022
 • 6 januari 2023 , CASTRICUM (2e JAAR) (Lees meer, Optie, Inschrijven)Blok 1: 6 en 7 januari 2023
  Blok 2: 19 en 20 februari 2023
  Blok 3: 31 maart en 1 april 2023
  Blok 4: 14 en 15 mei 2023
  Blok 5: 2 en 3 juli 2023
  Blok 6: 1 en 2 september 2023
  Blok 7: 8 en 9 oktober 2023

prijs

Deelnamekosten

Wij bieden je deze 2-jarige opleiding aan voor € 3.750,- per jaar, exclusief 21% btw.

Dit bedrag is inclusief intakegesprek, werkboek, deelnemersmaterialen en arrangementskosten (14 maal lunchbuffet, zaalkosten, thee en koffie).

Vrijgesteld van btw mogelijk
Volg je de training particulier of via een btw-vrijgestelde organisatie (bijvoorbeeld overheid, zorginstelling of bank)? Dan bieden wij je de voordelige mogelijkheid om geen btw te betalen, maar slechts een toeslag van 10% over de training. De investering bedraagt dan € 4.125,-. Dit kun je aangeven bij je inschrijving (online of telefonisch).

Je kunt indien gewenst ook een tussenovernachting nemen zodat je in alle rust kan deelnemen aan het programma. Wij hebben goede afspraken met twee nabijgelegen hotels. Onze aanrader is:

Mocht je qua budget liever een wat goedkopere optie hebben dan adviseren we:

In 2021 is fiscaal voordeel nog mogelijk

Betaal je dit programma (gedeeltelijk) zelf?

Maak gebruik van het belastingvoordeel en vraag tot bijna 50% van de kosten terug van de Belastingdienst. De hoogte is afhankelijk van het belastingtarief waaronder je jaarinkomen valt.
De fiscale aftrek wordt in 2022 door de Rijksoverheid vervangen door ontwikkelbudget. Je kunt dan € 1.000 budget per jaar ontvangen om te gebruiken voor een opleiding. Informeer voor beide opties naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Opleidingsbudget werkgever

Veel organisaties investeren in hun mensen. Je kunt ook informeren bij je werkgever of er voor je ontwikkelbehoefte een opleidingsbudget beschikbaar is. Voor een werkgever valt deze investering onder personeelskosten en zijn daarom ook aftrekbaar.

Download via deze link de brochure met prijsinformatie en verdere informatie over deze opleiding.

Trainer

Trainer(s)

De training wordt uitgevoerd door Tom Twisk en/of Ryan Karhof (afhankelijk van de startdatum en groepsgrootte).

De 10 beloftes van INNERLAND

 1. Persoonlijke groei en blijvende gedragsverandering als resultaat. Wij helpen je om blijvend effectiever te gaan denken en doen en stappen te zetten in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Geen trucs of tijdelijke oplossingen.
 2. Ervaren, leren en groeien staat centraal. In een INNERLAND programma ga je ter plekke aan de slag met die zaken waar het bij jou echt om gaat en doe je die inzichten en ervaringen op die je verder helpen in je ontwikkeling. Geen standaard trainingsprogramma’s dus.
 3. Focus op ontwikkeldoelen.Voorafgaand aan het programma brengen we je ontwikkeldoelen in kaart. Op welk gebied wil je je meer ontwikkelen? Welke talenten wil je meer benutten? In het programma focussen we ons continue op het bereiken van je ontwikkeldoelen.
 4. Focus op vergroten persoonlijk leiderschap. Wij helpen je om effectiever leiding te geven aan jezelf, je talenten en persoonlijke kracht meer te benutten en meer de regie te nemen over je eigen ontwikkeling.
 5. Hoge tevredenheid. Onze belofte is dat je na afloop van het programma tevreden bent over de stappen die je gezet hebt in het bereiken van je ontwikkeldoelen. Ben je niet tevreden? Dan helpen we je verder tot je 100% tevreden bent!
 6. Beste methodieken en inzichten. Wij maken gebruik van Doorbraakmethode, een effectieve en unieke methode gericht op jezelf van binnenuit versterken met als resultaat groei en blijvende gedragsverandering. Wij maken ook gebruik van bewezen methodieken en inzichten van Neurolinguïstisch Programmeren (NLP), Transactionele Analyse (TA), Persoonlijkheidsstructuren (PS) en Systemisch Werken (SW) (familie- en organisatieopstellingen). En we maken gebruik van inzichten van onder meer: Stephen Covey, Simon Sinek en Anthony Robbins.
 7. Helder, toepasbaar en inspirerend. Wij hanteren een beproefde en energieke aanpak die goed aansluit bij de dagelijkse praktijk. Niet zweverig dus.
 8. Veilig en ontspannen. INNERLAND trainers creëren een setting waarin je jezelf toestaat naar jezelf te kijken, nieuwe ervaringen op te doen, te zeggen wat je werkelijk vindt en plezier te hebben. Zaken worden op een open en respectvolle wijze bespreekbaar gemaakt.
 9. Kleine groepen. Door kleine groepen kunnen we veel persoonlijke aandacht geven en ons continue focussen op het bereiken van je ontwikkeldoelen.
 10. Voordelen voor werkgevers. Veel organisaties, bedrijven en ondernemers kiezen ervoor om zichzelf, hun leidinggevenden, teams en medewerkers bij INNERLAND te laten opleiden. Of het nu gaat om samenwerking, leidinggeven en coachen, klantcontact, ondernemerschap, of draagvlak krijgen voor ideeën: Medewerkers die goed in hun vel zitten, effectief communiceren met zichzelf en anderen, en zichzelf ontwikkelen, zijn belangrijke sleutels voor succes! Dat zijn precies de doelen waar wij ons in onze programma’s op richten.

Geïnteresseerd?

Heb je interesse in deze opleiding, dan kun je kiezen uit de volgende opties:

Kennismaken met deze opleiding?

Wil je ervaren of deze opleiding iets voor je is? Kom dan naar de kennismakingsdag voor de 2-jarige opleiding.


Open brochure aanvraag

Een moment geduld aub.

Ik ben effectiever gaan denken en doen

'Naast het feit dat de trainingsdagen bij Innerland echt cadeautjes zijn voor jezelf, heeft Innerland mij bewuster gemaakt van hoe ik denk en doe, én hoe ik zelf kan veranderen.'

Dirk TuipOnline marketeer Searchuser en CEO FacilityApps

Innerland raakt het hart

'De naam Innerland wordt meer dan waargemaakt: het is een ware ontdekkingsreis door mijn eigen innerlijk geweest. Een opleiding die werkelijk raakt. In het hart.'

Inge Drost Senior adviseur, Gooiconsult Groep

Theorie toegepast in de praktijk

'De training ging veel verder dan het aanreiken van de theorie. Hierdoor heb ik echt mooie stappen kunnen zetten in mijn ontwikkeling.'

Bernard WijtmansSales Executive Benelux, Anaplan

Trainingen voor blijvende gedragsverandering

'De training en coaching is persoonlijk, rechtstreeks en confronterend. Door een vertrouwelijke sfeer is er veel diepgang. Iedereen gaat ‘met z’n billen bloot’.'

Bram Duits Sr. Management Consultant, Berendsen & Partners

Inspiratie

Inspiratievideo

Het Innerland Huis