Opleiding NLP, TA, Persoonlijkheidsstructuren en Systemisch Werken (Familie- en organisatieopstellingen)

De 2-jarige opleiding waar 4 belangrijke psychologische stromingen samenkomen.

Deze opleiding brengt je verder door meer inzicht in jezelf en anderen. Hoe werkt het nu met en tussen mensen? Hoe werkt communicatie en kun je jezelf ontwikkelen op het gebied van: adviseren, relaties, beïnvloeden, verbinden, samenwerken, begeleiden, coachen, leidinggeven en misschien ook wel op het gebied van opvoeden? Hoe kun je meer uit jezelf halen? Hoe werkt gedragsverandering en kun je van nog meer betekenis zijn in het ontwikkelproces van anderen? Dat zijn vragen die centraal staan in deze 2-jarige opleiding.

In deze opleiding maken we gebruik van het beste van de volgende vier psychologische stromingen: Neurolinguïstisch Programmeren (NLP), Transactionele Analyse (TA), Persoonlijkheidsstructuren (PS) en Systemisch Werken (SW) (familie- en organisatieopstellingen), met allen een eigen visie op gedragsverandering en bijdrage aan je persoonlijke ontwikkeling, en waarvan je de inzichten en modellen leert benutten in het contact met anderen.

Neurolinguïstisch Programmeren (NLP)

Met NLP ga je aan de slag met je zintuigen, gedachten en gevoelens en het beïnvloeden hiervan. Door NLP leer je ervaringen en gebeurtenissen op een andere manier te bekijken. Daardoor ga je er ook anders mee om en krijg je een structureel andere, effectievere kijk op dingen. Je gaat anders luisteren en communiceren, en de gevolgen daarvan zijn positief en direct merkbaar.

Transactionele Analyse (TA)

TA gaat ervan uit dat mensen in de vroege levensjaren al ‘besluiten’ nemen over hoe ze reageren in bepaalde situaties. Hieruit ontstaan patronen waar mensen naar handelen en (onbewust) hun leven naar inrichten. Inzicht hierin maakt dat je kunt kiezen voor scriptmatig gedrag of ander, meer effectief gedrag. Het maakt de weg vrij te kiezen voor het loslaten van de automatische reacties en biedt een opening naar persoonlijke groei.

Persoonlijkheidsstructuren (PS)

De persoonlijkheidsstructuren zoals Piet Weisfelt deze beschrijft in het boek ‘Op weg naar gezondheid’ geven je een diepgaand inzicht in de verschillende persoonlijkheidsstructuren, de ‘gezonde’ en ‘ongezonde’ vormen hiervan, en de bijbehorende gedragspatronen en interventiemogelijkheden. Het geeft je ook inzicht in je eigen persoonlijkheidsstructuur en biedt je handvatten voor je eigen ontwikkeling, het coachen van anderen, het leidinggeven aan anderen en het communiceren met anderen.

Systemisch Werken (SW)

Systemisch werken gaat uit van de invloed van het grotere geheel waar je als mens deel van uitmaakt (gezin, organisatie). Dit grotere geheel bepaalt in grote mate je gedrag, je zelfbeeld en overtuigingen.
Systemisch werken biedt je inzicht in je eigen rol en die van anderen binnen een systeem en helpt je om beperkende overtuigingen los te laten en effectiever gedrag te ontwikkelen en nieuwe, eigen keuzes te maken.

Voor wie

Doelgroep

De opleiding is geschikt voor mensen die interesse hebben in toepasbare psychologie, die diepgaand inzicht willen in zichzelf en anderen, en meer uit zichzelf willen halen.
De opleiding helpt mensen in werksituaties (zoals coaches, begeleiders, leidinggevenden, projectleiders, programmamanagers, (beleids)adviseurs, experts en ondernemers) om nog beter te worden in hun coachende, verbindende, richtinggevende en/of adviserende rol en hun communicatie- & begeleidingstoolkit uit te breiden met bruikbare inzichten, modellen en oefeningen.
De opleiding geeft je ook een goede basis voor de rol van coach, ook als je nog geen ervaring hebt of startend bent in deze rol.

Aanvangsniveau

Voor deze opleiding zijn geen vooropleidingen nodig. De opleiding is geschikt voor iedereen die interesse heeft in praktische psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

Wat bereik je met dit programma

Resultaat

In de opleiding ligt de focus op het verkrijgen van diepgaand zelfinzicht en persoonlijke ontwikkeling, op professionele en effectieve communicatie, en het verder brengen van anderen in hun ontwikkeling. Hierbij gebruiken we het beste van eerdergenoemde psychologische stromingen.

Onderwerpen en aanpak

Programma

De opleiding duurt 2 jaar. Beide jaren bestaan uit 8 blokken van 2 aaneengesloten dagen (van 9.30-17.00 uur) die telkens om de circa 6 weken plaatsvinden. In totaal bestaat ieder jaar uit 16 lesdagen en de gehele opleiding uit 32 lesdagen.

Belangrijke onderwerpen die aan bod komen:

Neurolinguïstisch programmeren (NLP)

 • De basis van NLP en het NLP werkmodel (huidige en gewenste situatie, hindernissen en hulpbronnen)
 • Sleutels tot succesvolle communicatie (o.a.: rapport, oogpatronen, waarneemposities)
 • De kracht van taal (o.a.: vooronderstellingen, taalpatronen, Miltonmodel)
 • Je gedachten en het veranderen van overtuigingen
 • Ankeren

Transactionele Analyse (TA)

 • Het model van ego-toestanden
 • Aard, oorsprong en werking van het levensscript
 • Wat is je levensscript en hoe kan inzicht hierin je helpen in je ontwikkeling?
 • Levensposities (OK-kwadrant)
 • Miniscript en drivers
 • TA-contract (o.a. het relatiecontract)
 • Miskenning

Persoonlijkheidsstructuren (PS)

 • Het herkennen van de verschillende persoonlijkheidsstructuren
 • ‘Gezonde’ en ‘ongezonde’ vormen van persoonlijkheidsstructuren
 • Welke persoonlijkheidsstructuur heb je zelf en hoe kan inzicht hierin je helpen in je ontwikkeling?
 • Effectief communiceren met, het effectief begeleiden van en leidinggeven aan mensen met verschillende persoonlijkheidsstructuren

Systemisch Werken (SW)

 • De basisbeginselen van Systemisch Werken
 • De basiselementen van een systeem: feiten, energie en ordening
 • Natuurlijke systeemwetten
 • Loyaliteit, verstrikking en stroming
 • In welke systemen functioneer jij en wat is de invloed van systemen op jouw functioneren en leven? Hoe kan inzicht hierin je helpen in je persoonlijke ontwikkeling?
 • Genogram maken en onderzoek naar je systeem
 • Vormen van familie- en organisatieopstellingen

Certificering

Certificering

Na jaar 1 ontvang je ook het NLP Practitionar certificaat. Na afronding van de 2-jarige opleiding ontvang je het NLP Master Practitioner certificaat en het Innerland Master certificaat.

Opzet, waar en wanneer

Opzet

De opleiding duurt 2 jaar. Beide jaren bestaan uit 8 blokken van 2 aaneengesloten dagen  die telkens om de circa 6 weken plaatsvinden. In totaal bestaat ieder jaar uit 16 lesdagen en de gehele opleiding uit 32 lesdagen.

Het programma start met een kennismakingsgesprek/intake. Dat kan bij ons op kantoor of een andere locatie. In dit gesprek krijg je een beeld van hoe de opleiding kan bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling en het realiseren van je doelen.

Tussen de 8 blokken van een jaar vindt er telkens een intervisiebijeenkomst plaats. In deze intervisiebijeenkomsten ga je samen met de andere deelnemers doelgericht aan de slag met oefenen en het bespreken van ingebrachte praktijksituaties.

Studiemateriaal

Op de eerste dag van de opleiding krijg je het werkboek uitgereikt voor jaar 1 (en aan het begin van jaar 2 ontvang je het werkboek voor jaar 2). Onderstaande literatuur wordt aanbevolen. Je kunt wachten met aanschaffen na de toelichting in blok 1.

Neurolinguïstisch Programmeren (NLP)

 • NLP Gids voor optimaal functioneren – Joseph O’Connor, John Seymour

Transactionele Analyse/TA

 • Transactionele Analyse, Het Handboek – Ian Stewart & Vann Joines
 • Mens erger je niet – Eric Berne
 • Het drama van het begaafde kind – Alice Miller

Persoonlijkheidsstructuren (PS)

 • Op weg naar gezondheid – Piet Weisfelt

Systemisch Werken (SW)

 • De verborgen dynamiek van familiebanden – Bert Hellinger
 • Het succes van organisatieopstellingen – Bert Hellinger

Locatie

Het Innerland Huis
Landgoed Duin en Bosch
Oude Parklaan 111
Castricum

Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum
Woudenbergseweg 54
Zeist

Het is mogelijk op of dichtbij de locatie te overnachten. Informeer naar de mogelijkheden.

Data

 • 1 september 2021 , CASTRICUM (1E JAAR) (Lees meer, Optie, Inschrijven)Informeer naar de data
 • 13 mei 2022 , CASTRICUM (2E JAAR) (Lees meer, Optie, Inschrijven)Blok 1: 13 en 14 mei 2022
  Blok 2: 19 en 20 juni 2022
  Blok 3: 8 en 9 juli 2022
  Blok 4: 28 en 29 augustus 2022
  Blok 5: 7 en 8 oktober 2022
  Blok 6: 6 en 7 november 2022
  Blok 7: 9 en 10 december 2022
  Blok 8: 15 en 16 januari 2023
 • 1 oktober 2022 , CASTRICUM (2E JAAR) (Lees meer, Optie, Inschrijven)Informeer naar de data

prijs

Deelnamekosten

Wij bieden je deze 2-jarige opleiding aan voor € 3.750,- per jaar, exclusief 21% btw.

Vrijgesteld van btw mogelijk
Volg je de training privé of via een btw-vrijgestelde organisatie (bijvoorbeeld overheid, zorginstelling of bank)? Dan bieden wij je de voordelige mogelijkheid om geen btw te betalen over de training. Deze keuze kun je aangeven op het online inschrijfformulier of bij jouw telefonische inschrijving.

Dit bedrag is inclusief intakegesprek, werkboek, deelnemersmaterialen en arrangementskosten (2 x 16 maal lunchbuffet, zaalkosten, thee en koffie).

Je kunt indien gewenst ook een tussenovernachting nemen zodat je in alle rust kan deelnemen aan het programma. Wij hebben goede afspraken met twee nabijgelegen hotels.

 • Hotel Fase Fier € 77,- per nacht voor een comfortkamer, incl.ontbijt (www.fase-fier.nl)
 • Huize Koningsbosch € 115,- per nacht voor een luxe kamer, incl.ontbijt (www.huizekoningsbosch.nl)

Fiscaal voordeel

Betaal je dit programma (gedeeltelijk) zelf?
De scholingsaftrek blijft in tegenstelling tot eerdere berichten in 2019 behouden. Dat is goed nieuws! Maak gebruik van het belastingvoordeel en vraag tot bijna 52% van de kosten terug van de Belastingdienst, afhankelijk van het belastingtarief waaronder je jaarinkomen valt (box 1, 2 of 3). Informatie naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Opleidingsbudget werkgever

Veel organisaties investeren in hun mensen. Je kunt ook informeren bij je werkgever of er voor je ontwikkelbehoefte een opleidingsbudget beschikbaar is. Voor een werkgever valt deze investering onder personeelskosten en zijn daarom ook aftrekbaar.

Download via deze link de brochure met prijsinformatie en verdere informatie over deze opleiding.

Trainer

Trainer(s)

De opleiding wordt verzorgd door Tom Twisk, en deels mogelijk ook door Thérèse Janssen en/of Ryan Karhof (afhankelijk van de startdatum en groepsgrootte).

Geïnteresseerd?

Heb je interesse in deze opleiding, dan kun je kiezen uit de volgende opties:

Kennismaken met deze opleiding?

Wil je ervaren of deze opleiding iets voor je is? Kom dan naar de kennismakingsworkshop voor de 2-jarige opleiding.


Open brochure aanvraag

Een moment geduld aub.

Ik ben effectiever gaan denken en doen

'Naast het feit dat de trainingsdagen bij Innerland echt cadeautjes zijn voor jezelf, heeft Innerland mij bewuster gemaakt van hoe ik denk en doe, én hoe ik zelf kan veranderen.'

Dirk TuipOnline marketeer Searchuser en CEO FacilityApps

Innerland raakt het hart

'De naam Innerland wordt meer dan waargemaakt: het is een ware ontdekkingsreis door mijn eigen innerlijk geweest. Een opleiding die werkelijk raakt. In het hart.'

Inge Drost Senior adviseur, Gooiconsult Groep

Theorie toegepast in de praktijk

'De training ging veel verder dan het aanreiken van de theorie. Hierdoor heb ik echt mooie stappen kunnen zetten in mijn ontwikkeling.'

Bernard WijtmansSales Executive Benelux, Anaplan

Trainingen voor blijvende gedragsverandering

'De training en coaching is persoonlijk, rechtstreeks en confronterend. Door een vertrouwelijke sfeer is er veel diepgang. Iedereen gaat ‘met z’n billen bloot’.'

Bram Duits Sr. Management Consultant, Berendsen & Partners

Inspiratie

Inspiratievideo

Het Innerland Huis