Opleiding Systemisch Werken en Systemisch Coachen


In dit programma ervaar je de kracht van Systemisch Werken, zet je stappen in je persoonlijke ontwikkeling, én leer je ook zelf opstellingen te begeleiden.

Systemisch werken gaat uit van de invloed van het grotere geheel waar je als mens deel van uitmaakt (gezin, organisatie). Dit grotere geheel bepaalt in grote mate je gedrag, je zelfbeeld en overtuigingen.

Systemisch werken biedt je inzicht in je eigen rol en die van anderen binnen een systeem en helpt je om beperkende overtuigingen los te laten en effectiever gedrag te ontwikkelen en nieuwe, eigen keuzes te maken.

Voor wie

Voor wie is dit programma

Deze training is voor iedereen die de kracht van Systemisch Werken wil ervaren, bereid is om eigen systemen en gedrag te onderzoeken, en op basis van nieuwe inzichten zich verder wil ontwikkelen. Deze training is ook voor (toekomstige) coaches, begeleiders, leidinggevenden en adviseurs die Systemisch Werken willen leren toepassen in de praktijk.

Aanvangsniveau

Voor deze training is geen vooropleiding nodig. De training is geschikt voor iedereen die interesse heeft in persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Groepsgrootte

De gemiddelde groepsgrootte is 12 deelnemers, met een minimum van 8 en een maximum van 15.

Wat bereik je met dit programma

Wat bereik je met dit programma

In dit programma staat Systemisch Werken centraal. Je ervaart hoe meer inzicht in de systemen waar je deel van uitmaakt (zoals je gezin) je helpt in je ontwikkeling. Ook leer je, als je dat wilt, opstellingen te begeleiden.

 • de dynamiek in families, relaties, teams en organisaties beter te begrijpen.
 • bewuster te worden van de patronen, overtuigingen en emoties die een rol spelen in je interacties met anderen.
 • een dieper begrip te krijgen van de onderliggende oorzaken van conflicten en het oplossen hiervan.
 • meer begrip te krijgen voor anderen door meer inzicht in de systemen van herkomst.
 • effectievere communicatievaardigheden te ontwikkelen.
 • jezelf verder te ontwikkelen op zowel persoonlijk als professioneel niveau.
 • andere effectiever te begeleiden.

Opzet, Onderwerpen en aanpak

Opzet Programma

De opleiding duurt 8 dagen en bestaat uit 4 blokken van 2 aaneengesloten dagen (van 9.30-17.00 uur) die telkens om de circa 5 weken plaatsvinden (in de zomervakantie 8 weken). We sluiten het programma op dag 8 af met een diner en eindigen rond 20.00 uur.

Onderwerpen

Belangrijke onderwerpen die aan bod komen:

 • De basisbeginselen van Systemisch Werken én Systemisch Coachen
 • De vijf uitgangspunten van familie- en organisatiesystemen (Bert Hellinger)
 • De natuurlijke wetten die systemen sturen
 • De basiselementen van een systeem: feiten, energie en ordening
 • De verschillende systemen in ons leven
 • Vormen van familie- en organisatieopstellingen
 • Dynamieken in de werkomgeving
 • Dynamieken in de familieomgeving
 • Inzicht in loyaliteit, loyaliteitsconflicten, innerlijke strijd en loskomen van verstrikkingen en werken aan een gezond systeem
 • Zelfinzicht in jouw systeem van herkomst (genogram), hoe deze invloed heeft op je functioneren op je werk en in je privéleven, en hoe inzicht kan bijdragen in je persoonlijke en professionele ontwikkeling
 • Hoe je relaties kunt verbeteren door systemisch denken en werken
 • Het zelf begeleiden van familie- en organisatieopstellingen:
  • Richtlijnen voor een opstelling
  • Hoe krijg je de systemische vraagstelling helder?
  • Systemisch waarnemen versus analytisch waarnemen
  • Systemische vragen stellen
  • Dynamieken in een systeem en effectieve interventies in de opstelling
  • Werken met representanten
  • Herkennen en benutten overdracht en tegenoverdracht
  • Omgaan met weerstand en complexe situaties
  • Inzetten van werkvormen (vloerankers, voorwerpen, tijdlijn)
 • Andere vormen van toepassen Systemisch Werken (ziekte/traumaopstellingen, structuuropstellingen, dilemmaopstellingen, relatieopstellingen)
 • Het verschil tussen ‘gewoon’ coachen en systemisch coachen
 • Werkvormen in een één-op-één-setting
 • Integratie en toepassing van Systemisch Werken én Systemisch Coachen in de praktijk
 • Mijn ontwikkeling als mens en professional
 • Het belang van afronden en afscheid nemen

Aanpak

Tijdens dit programma staat oefenen, zelf ervaren en doen, en nieuwe inzichten opdoen centraal. Je wordt begeleid door een trainer met ruime ervaring met het faciliteren van familie- en organisatieopstellingen en met ruime trainingservaring.


De training start desgewenst met een kennismakingsgesprek/intake. Dat kan telefonisch of bij ons op kantoor. In dit gesprek krijg je een beeld van hoe de training zal bijdragen aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling en het realiseren van je doelen.

Intervisie

Tussen de vier blokken vindt er een intervisiebijeenkomst plaats. In de drie intervisiebijeenkomsten ga je samen met de andere deelnemers doelgericht aan de slag met oefenen en het bespreken van ingebrachte praktijksituaties. De ervaring heeft geleerd dat deelnemers de intervisie als leuk, inspirerend en waardevol ervaren en dat het helpt om het geleerde in de praktijk toe te passen.

Studiebelasting
Naast de trainingsdagen is er geen extra studiebelasting. Indien gewenst kunnen we je boekentips geven die betrekking hebben op de behandelde onderwerpen.

Studiemateriaal

Studiemateriaal

Op de eerste dag van het programma krijg je het werkboek uitgereikt. Je hoeft geen extra studiemateriaal aan te schaffen.

Certificaat

Certificering

Na afronding van de training ontvang je het Systemisch Werken en Systemisch Coachen certificaat.

Waar en wanneer

locaties

Landgoed Duin en Bosch
Oude Parklaan 111
Castricum

Kijk op www.innerland.nl/training-agenda voor de mogelijke data waarop je kan starten met dit programma.

prijs

Deelnamekosten

Wij bieden je deze 8-daagse training aan voor € 2.800,- (excl. 21% btw).

Dit bedrag is inclusief intakegesprek, werkboek en deelnemersmaterialen en arrangementskosten (8 maal lunchbuffet, 1 diner, zaalkosten, thee en koffie).

Je kunt, als je wilt, ook een tussenovernachting in een hotel boeken zodat je in alle rust kan deelnemen aan de training. Na aanmelding geven we je nog een aantal suggesties van nabijgelegen hotels waar we goede ervaringen mee hebben. De hotels liggen dichtbij het strand.

Opleidingsbudget werkgever

Veel organisaties hebben een opleidingsbudget waarmee medewerkers zich kunnen ontwikkelen en kunnen doorgroeien in hun carrière. Je kunt navragen wat de mogelijkheden zijn binnen jouw organisatie. Voor een werkgever valt deze investering onder personeelskosten en zijn daarom aftrekbaar. Vraag een voorstel aan voor je werkgever: ik wil graag vrijblijvend een voorstel ontvangen

Trainer

Trainer(s)

Een ervaren trainer begeleidt het programma waarbij jouw leerbehoefte centraal staat. Je trainer is een expert, maar bovenal je persoonlijke coach. Voor meer informatie over de trainers zie www.innerland.nl/ons-team. Deze training wordt uitgevoerd door Tom Twisk, Annemiek Streng, Michel Jonker, Bas van Rossem en/of Tessa Hooijboer.

De 7 beloftes van INNERLAND

 1. Persoonlijke en professionele groei. Wij helpen je om blijvend effectiever te gaan denken en doen en stappen te zetten in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Geen trucs of tijdelijke oplossingen.
 2. Ervaren, leren en groeien staat centraal. In een Innerland-training ga je aan de slag met wat je wilt leren. Op basis van oefeningen doe je nieuwe (zelf)inzichten op en kun je nieuwe besluiten maken. Daarna volgt een toelichting vanuit praktische psychologie. Je gaat ervaringsgericht leren.
 3. Focus op ontwikkeldoelen. Op welk gebied wil jij je meer ontwikkelen? Waar wil jij meer inzicht in? In een Innerland-training focussen we ons continu op het bereiken van jouw ontwikkeldoelen. Geen standaard trainingsprogramma’s dus.
 4. Inzicht in praktische psychologie. In Innerland-trainingen gebruiken we het beste uit deze vier belangrijke psychologische stromingen: Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), Transactionele Analyse (TA), Systemisch Werken (Organisatie- en Familieopstellingen) en Persoonlijkheidsstructuren.
  Ook maken we gebruik van De Doorbraakmethode, een effectieve en unieke methode gericht op jezelf van binnenuit versterken met als resultaat blijvende groei.
 5. Helder, toepasbaar en inspirerend. Wij hanteren een beproefde en energieke aanpak die goed aansluit bij de dagelijkse praktijk. Niet zweverig dus.
 6. Veilig en ontspannen. Innerland-trainers creëren een setting waarin je jezelf toestaat naar jezelf te kijken, nieuwe ervaringen op te doen, te zeggen wat je werkelijk vindt en plezier te hebben. Mogelijk gevoelige onderwerpen worden op een open en respectvolle wijze bespreekbaar gemaakt.
 7. Voordelen voor werkgevers. Veel organisaties kiezen ervoor om hun medewerkers door Innerland te laten trainen. Innerland-trainingen dragen bij aan effectiever samenwerken, leidinggeven, coachen, communiceren, en draagvlak krijgen, en leiden tot meer openheid, zelfinzicht en bewustwording, onderlinge verbondenheid, effectiviteit én werkplezier.

Geïnteresseerd?

Heb je interesse in dit programma, dan kun je kiezen uit de volgende opties:

Incompany

Dit programma kan ook incompany en op maat voor een organisatie verzorgd worden. Wij gaan graag in gesprek om de situatie, wensen en mogelijkheden te bespreken.
Bel 0251 30 20 54 of stuur een e-mail naar advies@innerland.nl.


Open brochure aanvraag

Wij respecteren jouw privacy en zullen je e-mailadres uitsluitend gebruiken voor het toezenden van onze mail.

Een moment geduld aub.

Ik ben effectiever gaan denken en doen

'Naast het feit dat de trainingsdagen bij Innerland echt cadeautjes zijn voor jezelf, heeft Innerland mij bewuster gemaakt van hoe ik denk en doe, én hoe ik zelf kan veranderen.'

Dirk TuipOnline marketeer Searchuser en CEO FacilityApps

Innerland raakt het hart

'De naam Innerland wordt meer dan waargemaakt: het is een ware ontdekkingsreis door mijn eigen innerlijk geweest. Een opleiding die werkelijk raakt. In het hart.'

Inge Drost Senior adviseur, Gooiconsult Groep

Theorie toegepast in de praktijk

'De training ging veel verder dan het aanreiken van de theorie. Hierdoor heb ik echt mooie stappen kunnen zetten in mijn ontwikkeling.'

Bernard WijtmansSales Executive Benelux, Anaplan

Trainingen voor blijvende gedragsverandering

'De training en coaching is persoonlijk, rechtstreeks en confronterend. Door een vertrouwelijke sfeer is er veel diepgang. Iedereen gaat ‘met z’n billen bloot’.'

Bram Duits Sr. Management Consultant, Berendsen & Partners

Inspiratie

Inspiratievideo

Het Innerland Huis