De Doorbraakmethode toegelicht
Waarom lukt het de ene persoon wel om te veranderen, en talenten en ontwikkelpunten verder te ontwikkelen en niet meer in eerdere valkuilen te schieten, en kan een ander daar zoveel moeite mee hebben?
Jezelf ontwikkelen, patronen doorbreken en daadwerkelijk anders en effectiever gaan denken en doen kan lastig zijn, maar is mogelijk. En dit lukt zeker als je hierbij op een juiste manier begeleid wordt!
Afgelopen jaren hebben wij onderzocht hoe blijvende gedragsverandering werkt. Op basis van effectief gebleken inzichten en theorieën en jarenlange praktijkervaring hebben wij De Doorbraakmethode ontwikkeld. De Doorbraakmethode is opgebouwd uit vijf stappen die je helpen een verschuiving te maken van minder effectief denken en doen naar blijvend effectiever denken en doen. Het gaat om een betekenisvolle verandering waardoor je meer plezier en succes ervaart in je werk, relaties en privéleven.
De 5 stappen van De Doorbraakmethode
- Bewustwording (weten)
- Beslissen (willen)
- Beginnen (durven)
- Beproeving (doen)
- Bouw succes uit (groeien)
De Doorbraakmethode vormt al jaren de basis van onze trainingsprogramma’s en heeft al veel van onze deelnemers op het juiste spoor gezet. Hierna volgt een korte beschrijving van iedere stap met een illustratief voorbeeld erbij.
Stap 1. Bewustwording (weten)
We starten onze ontwikkelprogramma’s met aandacht geven aan verdere bewustwording. Weet je wat jouw ontwikkelpunten zijn, en wat je kracht is en talenten zijn die je nog meer mag benutten? Je kunt ontwikkeldoelen hebben op verschillende gebieden. Misschien wil je je zelfvertrouwen vergroten, of wil je je impact op je omgeving of je besluitvaardigheid vergroten? Of zou je meer innerlijke rust willen ervaren, meer willen overlaten aan anderen, of prettiger samenwerken en communiceren met anderen? Vaak weten mensen wel waar ze tegenaan lopen of hoe ze zich willen versterken, maar weten zij niet waar hun minder effectieve gedrag vandaan komt en vinden zij het moeilijk om van ‘weten’ naar ‘doen’ te komen en daadwerkelijk patronen te doorbreken. Hoe komt het bijvoorbeeld nu dat een bepaald persoon het liefst alles zelf doet en hoe kan hij of zij meer gaan overlaten aan anderen? Dit vraagt om bewustwording van je ingesleten gedrags- en denkpatronen én daarna om effectiever gaan denken en doen. Dit proces zelfstandig doorlopen is niet gemakkelijk. Onze trainers begeleiden je hierbij.
Een praktijkvoorbeeld
Jan: ‘Samen met anderen met veel energie, enthousiasme en inzet vernieuwende dingen doen, dat doe ik eigenlijk al mijn hele leven. In mijn school- en studententijd kreeg ik veel waardering voor mijn vele ideeën, initiatieven, hoge inzet en enthousiasme. Ik zie nog steeds veel mogelijkheden, heb veel ideeën, ben van vele markten thuis, ben een rots in de branding voor anderen, sfeermaker, verbinder, en trek veel werk naar me toe. Ik ben nu 5 jaar leidinggevende van een team en de laatste tijd lijkt de rek er uit. Ik ben moe, ik verzuip in alles wat ik moet doen, ik geef aandacht aan iedereen die daarom vraagt en kom te weinig toe niet aan klantcontact en verkoop. Dit gaat zo niet goed. Ik zie wel dat ik anders moet gaan werken en dat ik meer aan anderen moet gaan overlaten en meer mijn grenzen moet gaan bewaken. Dit voornemen heb ik al enige tijd, maar dit daadwerkelijk gaan doen, blijkt erg lastig.’
Stap 2. Beslissen (willen)
In deze fase maak je de keuze voor concrete ontwikkeldoelen. Om je doelen te behalen is het van belang dat je deze graag wilt behalen en dat je gelooft in de haalbaarheid hiervan. Als mensen twijfelen aan hun doel, hoor je dat vaak terug in de voorzichtige manier waarop zij hun doel beschrijven. Bijvoorbeeld: ‘Ik ga proberen om duidelijker positie in te nemen in vergaderingen.’, of: ‘Ik ga kijken of het lukt om duidelijker mijn grenzen aan te geven.’ De kans is dan klein dat de persoon ook daadwerkelijk gaat doen wat hij/zij zegt en successen zal boeken op dit gebied. De vraag is dan: Wat maakt dat je aan het behalen van je doel twijfelt en hoe kan je effectiever kijken naar zaken? Als je beslist om anders/effectiever te kijken naar iets, dan noemen we dat een herbesluit.
Jan: ‘Ik wil vanaf nu meer werk delegeren aan anderen om meer tijd te hebben voor andere zaken die prioriteit hebben, me rustiger te voelen en meer overzicht te krijgen. Ik heb een lijst gemaakt van de zaken/aandachtsgebieden die ik vanaf nu bij anderen ga beleggen. Ik realiseer me dat ik dan wel anders/effectiever moet gaan kijken naar zaken die me eerder weerhielden van delegeren en dat ik bepaalde overtuigingen die ik heb, moet herzien. Herbesluiten die ik neem:
– Delegeren kost tijd. → Delegeren levert mij uiteindelijk tijdwinst op.
– Met delegeren doe ik een beroep op anderen. → Anderen vinden het leuk de verantwoordelijkheid te krijgen voor nieuwe taken.
– Als ik zaken zelf doe, levert dat het beste resultaat. → Door delegeren bied ik anderen de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen, en dat is uiteindelijk ook weer in het belang van het team en de organisatie.’
Stap 3. Beginnen (durven)
Zaken op een andere en effectievere manier benaderen en aanpakken vraagt om lef. Het is toch spannend om bijvoorbeeld aan je leidinggevende aan te geven dat je er geen werk meer bij kan hebben terwijl je eerder zou overwerken om aan alle wensen en verzoeken tegemoet te kunnen komen. Het is ook spannend om meer je kwetsbare en begripvolle kant te laten zien als je dat niet gewend bent. En hoe spannend is het wel niet om meer je verlangen te volgen en op zoek te gaan naar je droombaan of een eigen bedrijf te beginnen zonder de zekerheid te hebben dat je bedrijf succesvol wordt?
Jan: ‘Ik ga vanmiddag mijn administratieve werkzaamheden overdragen aan een senior-medewerker, en dat voelt onwennig en spannend. Ik ben geneigd om het zelf even snel en tussendoor te blijven doen, maar ik ga toch het werk overlaten aan hem omdat ik erin geloof dat delegeren mij uiteindelijk veel gaat opleveren.’
Stap 4. Beproeving (doen)
Als je eerste ervaringen hebt opgedaan met het inzetten van nieuw gedrag, gaat het om vasthoudend zijn en doorzetten. Een nieuwe manier van denken en doen eigen maken en deze ook daadwerkelijk vasthouden, vraagt om veel inzet en inspanning. Onderweg naar je doel doe je natuurlijk allerlei leerervaringen en nieuwe inzichten op. Het is belangrijk hiervan te leren.
Jan: ‘Ik ervaar dat werk delegeren aan anderen in eerste instantie meer tijd kost en ook niet altijd het gewenste resultaat oplevert. Ik houd vol, leer van zaken en schaaf mijn aanpak telkens wat bij. Ik heb geleerd om beter bereikbaar te zijn voor vragen en sneller te reageren op mijn mail. Ik heb ook geleerd om vooraf helder te zijn over het resultaat dat ik wanneer verwacht. Ik krijg ook een steeds beter beeld van wat anderen leuk vinden om te doen en waar hun kwaliteiten liggen. Gaandeweg leer ik ook steeds beter zaken bij de ander te laten en de verantwoordelijkheid meer bij de ander te laten. Ik spreek ook steeds vaker mijn vertrouwen in anderen uit, en niet alleen omdat dat anderen stimuleert, ik meen het ook echt.’
Stap 5. Bouw succes uit (groeien)
Als je eerste ervaringen opdoet met je nieuwe manier van denken en doen, voelt dat vaak eerst wat onwennig. Door bewustwording van je successen groeit je trots en vastberadenheid om door te gaan. In onze ontwikkelprogramma’s stimuleren wij mensen om regelmatig stil te staan bij hun successen, hoe klein deze in hun ogen ook mogen zijn. Dit draagt bij aan een selffulfilling prophecy: ‘zie je wel, ik kan het, het werkt, ik heb succes, en ik wil hier meer van.’.
Jan: ‘Ik delegeer steeds meer taken. Ik ben steeds vaker positief verrast over het werk en de bijdrage van anderen. Ik merk ook dat medewerkers steeds meer zaken op het werk op gaan pakken en meer zelfvertrouwen krijgen en groeien. Ik krijg steeds meer tijd voor andere zaken die prioriteit hebben, heb meer overzicht en heb zelfs meer tijd voor mijn gezin en sociale leven. Wat een positieve verandering! Ik wil nu op nog meer afstand gaan aansturen en er vooral zijn om het team op het juiste moment te faciliteren en te coachen. Uiteindelijk wil ik toewerken naar een zelfsturend team.‘
Meer weten?
Wil je meer weten over de Doorbraakmethode, hoe je dit concreet kunt toepassen en/of ervaren hoe wij werken? Meld je dan aan voor de Innerland informatie- en inspiratiesessie of een kennismakings- en adviesgesprek. Zie hier onze agenda.
Je kunt je ook aanmelden voor onze gratis online coaching om meer beeld te krijgen van onderwerpen en oefeningen die aan bod komen in de verschillende fasen van De Doorbraakmethode.
MEER WETEN OVER ONZE PROGRAMMA’S?