Kees Zwarthoed: ‘Er is niet één zaadje geplant maar een zak vol zaadjes’

Kees Zwarthoed woont met zijn vriendin in Volendam en is als leidinggevende werkzaam in de financiële branche. Onlangs heeft hij het 5-daagse programma ‘Versterk je persoonlijke kracht’ van Innerland gevolgd. Dit programma heeft veel impact op hem gehad. Lees hier zijn verhaal.

Wat was voor jou de aanleiding voor deelname aan het programma?
Na mijn HBO ben ik in 2006 gaan werken bij een financiële organisatie. Ik ben daar begonnen in een expertfunctie en heb kunnen doorgroeien naar steeds zwaardere managementfuncties met een toenemende verantwoordelijkheid. Afgelopen jaren heb ik naast mijn werk een universitaire studie Bedrijfskunde gedaan. De studie afronden in combinatie met goede prestaties behalen op het werk was lange tijd mijn doel. Toen ik dit voorjaar mijn bul in ontvangst heb genomen, was ik op dat moment heel blij. Niet veel later kwam de onrust en begon ik slecht te slapen. Ik had geen doel meer en zat daardoor minder goed in mijn vel. Een vriend van me gaf aan dat een programma van Innerland me wel eens verder kon helpen. Vervolgens heb ik een gesprek aangevraagd met trainer Tom Twisk van Innerland. Tom heeft mij geholpen om mijn ontwikkeldoelen helder te krijgen. Het belangrijkste was dat ik meer zicht wilde hebben op wie ik ben en wat mijn drijfveren zijn. Tevens had ik de wens om meer te handelen vanuit willen en minder vanuit moeten. Deze doelen zijn uitgewerkt en op schrift gesteld. HR en mijn leidinggevende vonden de doelen helder en zinvol om mee aan de slag te gaan. Ik wist niet wat ik precies kon verwachten van het programma en ging er open in.

Wat heeft het programma je opgeleverd?
Door de ervaringen en inzichten die ik heb opgedaan in het programma heb ik meer zelfinzicht verkregen en ben ik erachter gekomen wat ik echt graag zou willen. Waar ik me heel graag voor wil gaan inzetten is de weerbaarheid van anderen vergroten, eigenlijk zoals dit programma mijn weerbaarheid heeft vergroot. Hoe dat precies vorm gaat krijgen, weet ik nog niet. Ik wil klein beginnen, maar uiteindelijk streef ik naar iets groots. Dat past bij mij want ik heb een hoog ambitieniveau.. Tijdens de oefeningen bleek dat puurheid erg belangrijk voor mij is. Puurheid vind ik mooi. Ik kwam door de oefeningen uit op dit woord, een woord dat mij raakte en dat ik eerder nooit gebruikt heb. Puurheid vind je vooral bij kinderen en graag zou ik weer met hen gaan werken, zoals ik ook lange tijd heb gedaan als trainer van een voetbalelftal. Ik denk dat kinderen weer het kind in mij kunnen losmaken. En daar kijk ik naar uit.

Ook ben ik me door het programma bewuster geworden van mijn gedrag en waar mijn gedrag vandaan komt. Zo heb ik vanuit huis meegekregen: gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt. Ik zie nu in dat dit soort uitspraken mijn denken en doen sterk heeft beïnvloed. Tot nu toe ben ik gericht geweest op zekerheden en het vermijden van risico’s. Dat patroon wil ik doorbreken. Ik wil op avontuur gaan maar wel met kleine weloverwogen stapjes, want dat past bij mij.

Verder heb ik door de oefeningen die we hebben gedaan meer inzicht gekregen in hoe ik mij verhoud tot anderen en kan ik nu, ook als er bijvoorbeeld getwijfeld wordt aan mijn goede intenties, meer vanuit rust blijven reageren. Dat zou ik eerder niet gekund hebben. Dan zou ik me aangevallen voelen. Ook anderen in mijn omgeving, zoals mijn leidinggevende, geven aan dat ik krachtiger overkom.

Samengevat kan ik zeggen dat het programma ‘Versterk je persoonlijke kracht’ veel impact op mij heeft gehad. Ik heb veel meer nieuwe inzichten en (her)beslissingen genomen dan ik vooraf had verwacht. Er zijn zaadjes geplant en ik overzie de volledige impact van het programma nog niet. Echter, ik kan al wel zeggen dat ik mezelf krachtiger en rustiger voel en weer een doel heb waar ik voor wil gaan.

Kijkend naar de toekomst dan wil ik geleidelijk aan een nieuwe weg inslaan. De eerste stap is gezet. Aankomende periode wil ik acties ondernemen om mijn doel nog concreter te krijgen en om mijn kansen op een rol waarin ik anderen verder kan helpen te vergroten. Een belangrijke actie hierbij is dat ik het vervolgprogramma ‘Coachen van gedragsverandering’ van Innerland ga volgen. Dit programma zal me helpen om meer zicht te krijgen op hoe mensen kunnen veranderen en hoe ik anderen kan begeleiden.

Zou je het programma aanbevelen?
Een programma als dit, zou eigenlijk verplichte kost moeten zijn. Het helpt je om te begrijpen wie je bent en meer in je kracht te komen. Ieder kan er wat uithalen wat hem of haar verder kan helpen. Het helpt dat het programma opgebouwd is uit meerdere blokken waardoor je tussen de trainingsdagen door de tijd hebt om over zaken na te denken en te oefenen. Ook sprak mij de afwisseling aan van oefeningen en theorie, gecombineerd met de vele voorbeelden en verhalen die je aan het denken zetten. Verder vond ik het heel leerzaam om het proces van anderen te zien. Je gaat zaken herkennen bij anderen en krijgt daardoor ook meer oog voor je eigen blinde vlekken. Heel leerzaam allemaal. Ik ben zo enthousiast over wat het programma mij heeft gebracht dat ik het al aan meerdere vrienden heb geadviseerd.

Vind je dit programma een goede investering van je organisatie, nu je door dit programma erachter bent gekomen dat je je koers wilt verleggen?
Ik vind dit programma een hele goede investering van mijn organisatie. Door middel van dit programma heb ik kunnen voorkomen dat ik negatief, angstig of ontevreden ben geworden. Momenteel voel ik mezelf krachtiger en zit lekker in mijn vel. Daardoor ga ik met veel plezier en energie naar het werk en ben ik in staat om vanuit positieve kracht toe te werken naar een nieuw doel. Dit programma zorgt ervoor dat ik met veel enthousiasme mijn werk kan uitvoeren en op den duur het stokje kan doorgeven.

Ik ben effectiever gaan denken en doen

'Naast het feit dat de trainingsdagen bij Innerland echt cadeautjes zijn voor jezelf, heeft Innerland mij bewuster gemaakt van hoe ik denk en doe, én hoe ik zelf kan veranderen.'

Dirk TuipOnline marketeer Searchuser en CEO FacilityApps

Innerland raakt het hart

'De naam Innerland wordt meer dan waargemaakt: het is een ware ontdekkingsreis door mijn eigen innerlijk geweest. Een opleiding die werkelijk raakt. In het hart.'

Inge Drost Senior adviseur, Gooiconsult Groep

Theorie toegepast in de praktijk

'De training ging veel verder dan het aanreiken van de theorie. Hierdoor heb ik echt mooie stappen kunnen zetten in mijn ontwikkeling.'

Bernard WijtmansSales Executive Benelux, Anaplan

Trainingen voor blijvende gedragsverandering

'De training en coaching is persoonlijk, rechtstreeks en confronterend. Door een vertrouwelijke sfeer is er veel diepgang. Iedereen gaat ‘met z’n billen bloot’.'

Bram Duits Sr. Management Consultant, Berendsen & Partners

Inspiratie

Inspiratievideo

Het Innerland Huis