Lesia Kovtun: ‘Ik voel me nu veel meer in balans’
Lesia Kovtun heeft deelgenomen aan een 5-daags trainingsprogramma met Tom Twisk als trainer. Zij is enthousiast over wat het programma haar heeft gebracht en wil graag haar ontwikkelstappen delen met anderen.
‘Misschien herkennen anderen zich in mijn verhaal, en zet het anderen ook aan om met zichzelf aan de slag te gaan en weer meer plezier te hebben.’, zo geeft zij aan.
Lesia heeft heel hard gewerkt om te komen waar ze nu staat. Zij is geboren en getogen in Oekraïne. Negentien jaar geleden kwam zij met haar ingenieursdiploma op zak naar Nederland, samen met haar toenmalige man en hun dochter van 6 jaar.
Zij hebben hard moeten vechten om het Nederlands staatsburgerschap te krijgen en zich thuis te gaan voelen in Nederland.In record tempo, binnen een half jaar, had Lesia haar Nederlands staatsexamen behaald op het hoogste niveau. Kort daarna kreeg zij een stage aangeboden bij een bouwafdeling van een gemeente. Door actief netwerken kon Lesia vervolgens aan de slag als bouwcalculator bij een aannemer.
Afgelopen tien jaar is Lesia werkzaam bij Omnia Wonen en sinds een jaar in de functie van Coördinator Onderhoudsbegrotingen en Contractenonderhoud. Lesia coördineert het binnenonderhoud bij de renovaties (verbeteren van badkamers, keukens, toiletten en de centrale verwarming) van 7700 huurwoningen die vallen onder de sociale woningbouw.
Afgelopen jaar heeft zij veel bereikt op het werk. Samen met haar team en in overleg met externe partijen/aannemers heeft zij de werkprocessen verbeterd waarbij teamleden meer verantwoordelijkheden hebben gekregen en er duidelijke werkafspraken zijn gekomen.
Zij ziet dat teamleden en de externe partijen effectiever samenwerken dan voorheen en zeer gemotiveerd zijn om goed te presteren en de bewoners van de huurwoningen optimaal te bedienen. Daar is zij trots op en kan zij van genieten.
Op het werk gaat zij goed, maar privé ging het minder goed. Na haar scheiding en een in haar ogen mislukte relatie ging zij zich afzonderen van haar omgeving en was zij veel alleen. Zij voelde zich eenzaam. Op haar kinderen terugvallen en haar verdriet bij hen neerleggen, wilde zij niet. Zij deed wel mee aan activiteiten met anderen, maar meer omdat dat van zichzelf moest dan dat zij ervan genoot. In die tijd heeft Lesia een aantal persoonlijke ontwikkelingstrainingen gevolgd. Dat hielp wel om meer zelfinzicht te krijgen maar de laatste stap lukte niet, vertelde Lesia. En daarmee bedoelde zij: echt in beweging komen, contacten leggen en vertrouwen hebben in anderen.
Lesia meldde zich eerder dit jaar aan voor het programma ‘Persoonlijke groei in 5 dagen’ verzorgd door Innerland voor NEVI omdat zij de behoefte had om meer geluk te ervaren en om meer vertrouwen te hebben in de mens. ‘Als je privé in balans bent, zal je je ook op je werk beter voelen en een positiever effect op je werkomgeving hebben’, is haar overtuiging.
In het programma kreeg Lesia steeds meer inzicht in de cirkel waarin zij zat en die zij te doorbreken had. Zij was de afgelopen drie jaar vaak alleen omdat zij ervan overtuigd was geraakt dat mensen niet te vertrouwen zijn en ook dacht zij vrij kritisch over anderen waardoor zij weinig behoefte voelde aan contact. Lesia gaf aan dat zij ‘bijna bevriend’ was met haar eenzaamheid. Ze was zich bewust van de voordelen die het haar bood: rust, vrijheid, vrije tijd, geen verantwoordelijkheid en zelf beslissen wat je doet.
Tijdens het trainingsprogramma werd het Lesia steeds duidelijker dat er een dieperliggende angst zat achter haar handelen. Zij had angst voor nog meer teleurstellingen en pijn. In het programma werd het haar duidelijk dat zij de strijd met haar angst moest aangaan en deze onder ogen moest zien. Haar conclusie na een aantal inzichtgevende oefeningen was: ‘Zo erg is het niet wat je kan gebeuren, ik kan het wel handelen.’.
Daarnaast is zij door de feedback van andere deelnemers meer vertrouwen gaan hebben in een groot talent van haarzelf: het juist aanvoelen en inschatten van anderen. ‘Ik ben er nu van overtuigd dat ik prima kan aanvoelen of iemand wel of niet te vertrouwen is. Ik kan mensen heel goed inschatten en mag in het contact met anderen meer vertrouwen op mijn gevoel.’, geeft zij aan.
Lesia is anders gaan denken én zij is anders gaan doen. Haar sociale contacten en activiteiten met haar kinderen zijn afgelopen periode toegenomen. En belangrijker hierbij: zij ziet het niet meer als ‘moeten’, maar geniet van de uitjes, de contacten en de verbinding met anderen. Ook heeft zij iemand ontmoet met wie zij wil onderzoeken of er een mooie liefdesrelatie inzit. Zij is voorzichtig, maar de bereidheid is er en de eerste stappen zijn gezet.
Terugkijkend op afgelopen periode en de resultaten van dit programma, geeft Lesia aan dat zij trots op zichzelf is. ‘In het programma ben ik op een prettige en impactvolle wijze ondersteund bij het doorlopen van de stappen van De Doorbraakmethode en dat heeft voor een echte doorbraak gezorgd. Het is het mij gelukt om mijn focus te verleggen van verdriet naar plezier. Ik voel me nu meer in balans en straal meer rust en geluk uit dan voorheen. Ik pieker minder, heb meer energie, straal meer enthousiasme uit en dat heeft ook een positief effect op het werk. Ik heb meer ruimte voor contact met collega’s en krijg anderen door mijn positieve en open benadering gemakkelijker mee. Ik voel me veel beter.’
Wij danken Lesia voor haar openheid en wensen haar alle goeds toe. Wij waarderen het dat Lesia haar persoonlijke verhaal met ons en de lezers van dit artikel wil delen. Je privé goed voelen is van belang om je ook op het werk goed te voelen en goed te presteren. Dat is ook onze overtuiging. In onze programma’s is dan ook ruimte om te werken aan zowel je professionele als je persoonlijke ontwikkeldoelen.
Claudia den Heijer & Team Innerland