The hero’s journey oftewel De reis van de held, een inspirerende basis voor ontwikkelprogramma’s

Voor de wat langere ontwikkelprogramma’s voor bijvoorbeeld leidinggevenden, ondernemers en trainees gebruiken we steeds vaker ‘The hero’s journey’ oftewel ‘De reis van de held’ als basis. Ook voor onze Innerland Expeditie-programma’s gebruiken we deze reis als basis. Waarom dit zo aanspreekt en hoe deze reis eruit ziet, lees je hieronder.

Waar komt ‘The hero’s journey’/’De reis van de held’ vandaan en waarom spreekt het aan?
De schrijver en hoogleraar mythologie Joseph Campbell weidde zijn leven aan het onderzoeken van oude mythen, sprookjes en andere verhalen. Campbell ontdekte een thema dat in verhalen uit alle culturen en windrichtingen keer op keer terugkwam. Het algemene thema dat hij ontdekte, noemde hij treffend ‘The hero’s journey’. Deze reis van de held beschrijft in essentie de ‘levensreis’ die iemand aangaat op zoek naar zijn of haar eigen identiteit.
Met zijn reis van de held had Campbell een thema te pakken dat de wereld wist te inspireren. Zo gebruiken grote namen als Walt Disney en Steven Spielberg het thema en de verschillende fasen van de reis als belangrijke basis voor hun verhalen.
Dat de reis van de held zo aanspreekt is op zich niet verwonderlijk. Het thema spreekt immers een verlangen aan dat ieder van ons koestert. In ieder mens zit een diep verlangen zichzelf te zijn – of meer te worden. Om je leven in te richten op basis van jouw behoeften en volgens je eigen visie. Je niet bovenmatig te laten leiden door de verwachtingen van je omgeving, onverwerkte emoties of belemmerende patronen van vroeger. Om je eigen identiteit verder te ontdekken en ontwikkelen. Het daadwerkelijk invulling geven aan je verlangen gaat niet zonder slag of stoot. Ongetwijfeld kom je op je reis naar jezelf beren op de weg tegen. Je komt intern in aanraking met je eigen weerstand en emoties en ook extern stuit je op je portie weerstand. Je kunt op jouw persoonlijke reis dus best wat inspiratie gebruiken, en juist hierin zit de kracht van het thema. Door je persoonlijke individuele problemen en uitdagingen te koppelen aan de uitdagingen van de gehele mensheid, wordt een eenzame worsteling een gedeeld verhaal. De reis van de held is een reis die ieder mens te maken heeft. Als mens ben je weliswaar uniek, het mens-zijn deel je met de rest van de mensen op deze wereld. De reis van de held is een levensweg die wij allen te gaan hebben, de keuze óf we hem ook daadwerkelijk aangaan, is echter aan ieder persoon op zich.
De boodschap die we dan ook centraal stellen in onze programma’s: ‘Ga op reis, ontdek jezelf en word je eigen held!’ Graag bieden we hierbij de juiste avonturen, oefeningen, inzichten en ervaringen aan om je in dit proces te ondersteunen.

De fases van ‘The hero’s journey’/’De reis van de held’ toegelicht
‘The hero’s journey’ zoals wij die hebben uitgewerkt, bestaat uit een zestal fases. Tijdens een Innerland-ontwikkelprogramma die hierop gebaseerd is, doorloop je als deelnemer deze fases.

1. Call to adventure
Mensen streven naar rust, maar als ze die dan hebben gevonden, dan komt toch weer de onrust. Ervaar je momenteel rust of onrust? Heb je het gevoel dat er nog iets moet komen, alsof je nog niet helemaal op de juiste plek bent in je leven? Heb je misschien het gevoel dat er nog een bijzondere rol van betekenis voor jou is weggelegd, of dat je nog zaken hebt te overwinnen of te bereiken?

2. Increase awareness
Jouw diepste, innerlijke verlangens, dromen en ook je talenten, kwaliteiten en ontwikkelpunten komen naar de oppervlakte. Wij helpen je om hier meer zicht op te krijgen. Wat is je opdracht? Wat heb je te doen? Waar wil jij mee aan de slag om nog meer uit jezelf te halen, nog effectiever te worden en nog meer plezier en succes te hebben?

3. Take the assignment
Ga je je eigen koers bepalen of laat je je leiden door omstandigheden? Aanvaard je je opdracht? Ga je op reis? Ga je je angst omzetten naar moed? En ga je beslissingen nemen en acties ondernemen die je leven zullen veranderen en waardoor je nog meer uit jezelf gaat halen? Wat is je doel en actieplan?

4. Adventure
Je gaat op avontuur en kiest de weg naar het onbekende. Het is een spannende ontdekkingsreis, een avontuurlijke onderneming. Je doet nieuwe leerervaringen op en gaat nieuwe uitdagingen aan die de held in jou doet ontwaken. Op je reis ontmoet je nieuwe mensen die een belangrijke rol gaan spelen in jouw leven. Je nieuwe reisgenoten zullen jou inspireren en het beste in jou omhoog halen! Deze avontuurlijke ontdekkingsreis is niet zonder gevaren. Je zult draken moeten verslaan en spoken onder ogen moeten komen die staan voor angst, twijfel, tegenslagen en onzekerheid. Maar je staat er nooit alleen voor. Een helpende hand is altijd dichtbij.

5. Triumph
Je ervaart plezier, successen, triomf, overwinningen, blijdschap et cetera.

6. Return
Je bent anders en effectiever gaan denken en doen. Je keert terug met nieuwe kennis, ervaringen, inzichten, beslissingen en ideeën.

7. Serve
Mogelijk wil je je opgedane ervaringen en nieuwe inzichten graag delen, en wil je hiermee anderen verder op weg te helpen. Wat wil jij betekenen voor anderen of achterlaten?

Meer weten?
Mogelijk kunnen we ook voor een ontwikkelprogramma voor jouw organisatie of team ‘The hero’s journey’ of ‘De reis van de held’ als inspirerende basis gebruiken. Bij iedere fase hebben we impactvolle oefeningen, workshops, interventies en sprekers waarmee we deelnemers kunnen begeleiden en helpen om een volgende stap te zetten in hun ontwikkeling. Ook beschikken we over trainers die dit proces effectief en met humor kunnen ondersteunen. Heb je behoefte aan een ontwikkelprogramma met impact voor een bepaalde doelgroep, neem dan contact met ons op! We denken graag mee.

 

Ik ben effectiever gaan denken en doen

'Naast het feit dat de trainingsdagen bij Innerland echt cadeautjes zijn voor jezelf, heeft Innerland mij bewuster gemaakt van hoe ik denk en doe, én hoe ik zelf kan veranderen.'

Dirk TuipOnline marketeer Searchuser en CEO FacilityApps

Innerland raakt het hart

'De naam Innerland wordt meer dan waargemaakt: het is een ware ontdekkingsreis door mijn eigen innerlijk geweest. Een opleiding die werkelijk raakt. In het hart.'

Inge Drost Senior adviseur, Gooiconsult Groep

Theorie toegepast in de praktijk

'De training ging veel verder dan het aanreiken van de theorie. Hierdoor heb ik echt mooie stappen kunnen zetten in mijn ontwikkeling.'

Bernard WijtmansSales Executive Benelux, Anaplan

Trainingen voor blijvende gedragsverandering

'De training en coaching is persoonlijk, rechtstreeks en confronterend. Door een vertrouwelijke sfeer is er veel diepgang. Iedereen gaat ‘met z’n billen bloot’.'

Bram Duits Sr. Management Consultant, Berendsen & Partners

Inspiratie

Inspiratievideo

Het Innerland Huis